Bilar

Köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan vara nog så svårt. Vi hjälper dig med råd och tips på vad du bör ha i åtanke oavsett om du ska köpa bilen privat eller via en bilfirma. Det finns flera punkter att beakta när du letar och provar använda bilar.

Det första steget är att välja rätt bil efter dina behov och önskemål. Tänk på dina vardagliga behov först. Är du ensam, pensionär, har familj, ska snart få barn och sådana saker, de är de viktigaste punkterna. Står du och suktar efter en cabriolet med minimalt bagageutrymme, men har två barn och barnvagn så är det troligtvis inte det bästa valet. Utan snarare de lite mer alldagliga kombi modellerna längre bak i bilhallen. Åker du på storsemester varje sommar eller vinter så kanske en onödigt stor bil lockar men kan vara väldigt bökig att köra runt i resten av året och därför är det viktigast att sätta de vardagliga behoven främst.

Bilhandlare eller köp av privatperson?

Många köper direkt av privatpersoner eftersom de tycker att det blir billigare. Visst kan det bli en bra affär vid ett privatköp men då får du också tänka på att det oftast inte medföljer några garantier och bilen behöver heller inte vara genomgången hos en bilfirma. Du bör också kolla så att personen du eventuellt ska köpa av inte har bilförsäljning som hobbysyssla på fritiden. Risken blir stor att du då gör ett dåligt köp.

Det tryggaste är att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare. Då vet du att bilen har genomgått en service och är ordentligt kollad. Du får dessutom någon form av garanti i samband med köpet. Det ger en extra trygghet om något skulle vara fel med bilen en kort tid efter det att du har fått den i din ägo.

Serviceboken

Du bör alltid kolla bilens dokumentation, har man servat bilen enligt serviceintervallerna? Serviceboken är en värdehandling till bilen, tyvärr så kan det förekomma förfalskade serviceböcker. Känner du dig osäker så ta kontakt med företaget som har gjort servicen och kontrollera att uppgifterna är korrekta. Läs i boken om kamrem är bytt vid rätt miltal det vill säga om bilen har en kamrem. Även rostskyddskontroller är viktiga att kontrollera. Bilen ska vara servad på en auktoriserad bilverkstad och inte hemma hos någon granne. Detta både för din säkerhet och för att vissa garantier ska gälla.

Bilen bör ha en instruktionsbok, det kan vara bra att tänka på att se till att en sådan finns med. Det är ofta man behöver söka i instruktionsboken efter olika funktioner och ibland även felsökningar.

Undersök bilen noga

Är du bil kunnig så kan du undersöka bilen själv eller ta med dig någon som har bra bil kunskap när du tittar på en bil. Skulle du inte alls ha någon kunskap vad du bör titta efter så kan det vara värt att låta någon oberoende göra en test på bilen. Hör med din bilprovning hur du kan gå tillväga och vad det kostar. Att undersöka bilen och veta att du gör ett bra köp är den svåraste delen med att köpa en begagnad bil. Det finns en hel del som vill luras och har gjort tillfälliga lagningar på bilen, som sedan går sönder och ibland kan visa sig vara rent farliga. Köpet kan då bli avsevärt mycket dyrare än vad du egentligen tänkt dig.

Information om bilens ägare

Har du hittat en bil som du är intresserad av med en privat säljare så kan du kolla upp ägaren. Be personen att visa sin legitimation, kontrollera så att bilen står i säljarens namn. Kontrollera så att bilen inte har en liggande skuld på sig. Finns det lån på bilen så går det inte att skriva över den utan att kreditgivaren inte ger sitt godkännande.
Ett kvitto kan vara bra att se, finns inte kvitto kan du ringa bilens förra ägare och kontrollera med denne så att allt är korrekt och då kan du också få viss bakgrundsinformation om bilen.
Carfax och Transportstyrelsen har tjänster på internet där du kan kontrollera bilen, vilka ägare bilen har haft, antal godkända besiktningar och lite annan information. Kolla också på transportstyrelsens hemsida för mer information om tidigare ägare.

Provkör bilen

Du måste alltid provköra en bil du eventuellt tänkt köpa. Stäng av stereon så att du hör hur bilen låter. Lyssna på motorn, lyssna så att det låter bra över lag när du kör, svänger och växlar. Uppstår det konstiga ljud så ifrågasätt vad det är som låter. Om det är fel på bilen kan det bli en kostsam historia. Du bör köra en ordentlig sträcka så du känner bilens köregenskaper och för att kunna höra eventuella missljud. Kontrollera så att bilens storlek och utrymmen passar dig.

Priset

Ett bilpris är för det mesta långt ifrån hugget i sten, därför bör du alltid försöka pruta på ett eller annat sätt. Bilförsäljare har oftast bra marginaler vid en bilaffär och kan de inte sänka priset så kan du försöka få med vinterdäck eller något annat som du behöver till bilen som till exempel en bilbarnstol eller fälgar. När du väl har köpt bilen tänk på att skaffa ett bra bensinkort med förmåner. Det finns pengar att spara med rabatter som kan utnyttjas via ett poängsystem vilket innebär att du får poäng varje gång du tankar din bil.

Avtal
Ett köpeavtal behöver inte alltid vara skriftligt, det kommer du och säljaren överens om. Däremot så är det alltid bra att få ett skriftligt avtal när du köper bil så att det finns papper på vad som har sagts och gäller vid affären om något skulle hända. Betala aldrig bilen innan du hämtar den! En privat säljare kan luras och du får aldrig någon bil och ett företag kan gå i konkurs och då kan det vara ytterst svårt att få tillbaks dina pengar. Köper du bilen privat så finns det köpekontrakt att skriva ut på Konsumentverkets hemsida som ni kan använda er av.

Leverans av bil

Se till att du får ett kvitto vid betalningen. Du bör ha skaffat en gällande försäkring till den köpta bilen så att bilen är försäkrad när du kör hem den. Skriv över registreringsbeviset om ägarbyte. Det är alltid säljaren som skickar in registreringsbeviset till Transportstyrelsen.