Billån

Låna till bil

Det finns många olika billån att välja mellan och som köpare behöver man inte alls finansiera bilen med det lån bilhandlaren erbjuder hos sig. Det är alltid värt att ta lite extra tid till att jämföra olika lån oavsett vad du ska låna pengar till. Framför allt ett billån eftersom man har många års amortering framför sig. Ett tips är att inte enbart titta på billån utan även privatlån. Ett privatlån kan i vissa fall vara mer förmånligt då du kan låna pengar snabbt med upp till 15 års återbetalningstid istället för bara 5-8 år som är en generell norm som de flesta billån har.

Eget kapital

När du vill låna pengar till bil behöver du för det mesta ha ett eget kapital att skjuta in i bilen precis som när man köper hus eller lägenhet. De flesta banker brukar vilja att du ska kunna betala 20 % av bilens värde för att kunna ansöka om ett renodlat billån. Skulle du inte ha den summan så finns det möjlighet att finansiera den delen med till exempel ett privatlån.

Det bästa för dig själv är naturligtvis att betala de 20 % som banken kräver eftersom din månadskostnad och ränteutgifter blir avsevärt mycket lägre. Äger du en bil sedan tidigare så kan den bilens värde täcka upp det egna kapital som du ska betala.

Inbyte av bil

De allra flesta som köper en ny bil oavsett om den är nytillverkad eller begagnad, byter in sin gamla bil vid det nya köpet. Värdet på bilen täcker många gånger kontantinsatsen för den bil du ska köpa och du får dessutom bättre betalt för din gamla bil vid ett inbyte än om du skulle sälja den vid ett senare tillfälle. Ett bättre pris förbättrar ditt lån och din ränta eftersom du får en lägre lånekostnad ju mer du betalar själv.

Ränta på billånet

Jämför alltid lån och räntor, det lönar sig. Ju mer du får i ränta desto mer får du betala för bilen. De allra flesta billån har en återbetalningstid på mellan 5-7 år. Då kan en lägre räntesats göra stor skillnad för din privata ekonomi och inte minst bilens pris. Hör först med din bank vad de kan tänka sig att ge dig i ränta på ett billån, ditt förhandlingsläge blir bättre då eftersom du har konton hos dem, eventuella hus/fastighetslån, sparande samt annat. Allt detta påverkar ditt förhandlingsläge när du förhandlar om räntan, du ska alltid försöka att få en bättre ränta oavsett var du väljer att ansöka om ett lån. Det finns en del bra jämförelsesajter där man kan få en bra överblick över aktuell ränta. Bank24 har en ganska komplett billåns jämförelse här.

Om du har förhandlat med din bank och fått reda på vilken ränta de kan ge dig så är det bra att jämföra den med andra lån. Även om de har gett dig en lägre ränta än ursprungsräntan så betyder inte det att deras erbjudande är det bästa alternativet. Jämför också andra omkostnader så som uppläggningsavgift och aviavgift, finns det autogiro eller e-faktura? Det är saker som påverkar den effektiva räntan. Det ena billånet kanske har lägre månadsränta men högre omkostnader.

När du har valt bil och övervägt hur mycket du själv kan betala och hittat det lån som är förmånligast för dig så är det dags för ansökan. Du kan ansöka online, ringa banken eller besöka bankkontoret beroende på vilken bank du ska söka hos. Du lämnar dina personuppgifter, inkomstuppgifter och sedan görs en sedvanlig kreditupplysning på dig.

Kreditgivaren gör detta för att de ska se att du uppfyller deras krav på betalningsförmåga. Ta reda på när lånet ska betalas första gången, fråga om autogiro eller annat sätt att betala fakturan på så slipper du pappersfakturor vilket är bättre både för miljön och för din plånbok.

Betala av snabbare

Du kan alltid betala av ett lån snabbare om du vill. För dig är det en stor fördel om den möjligheten finns då varje månad kostar dig extra pengar i ränta och eventuella andra avgifter. Ska du byta bil igen så måste lånet alltid betalas av i samband med försäljning av bilen. Ibland kan det vara intressant att byta ett redan befintligt billån till en annan bank på grund av bättre ränta. Det går naturligtvis att göra det men då får du räkna på det först så att bytet lönar sig eftersom du får betala en avgift i samband med bytet.